Studia Barcelona/Madryt

Temat przeniesiony do archwium.
Hola! Czy ktos z obecnych studentow w Hiszpanii moglby podzielic sie swoimi spostrzezeniami?? Jestem w II klasie liceum i powaznie zastanawiam sie nad wyjazdem. Mysle nad Madrytem/Barcelona ( bardziej sklaniam sie ku drugiej opcji). Jak wyglada koszt studiow? Jak z jezykiem? Z gory dzieki za pomoc ;)
Barcelona to jedno z najpiękniejszych miast świata ale w tym przypadku ma poważny mankament (lub zaletę, zależy jak dla kogo) - będziesz musiał się nauczyć katalońskiego bo to jest język wykładowy w Katalonii i nie ma szans abyś mógł tam studiować znając tylko castellano.
a wiesz moze czy sa uniwersytety z jezykiem angielskim? bo katalonskiego niestety nie znam :/ jestes tam na studiach ?
Pewnie jakiś jest, tak samo jak i w Polsce.
Jechać do Barcelony po to aby studiować po angielsku? Dość bezsensowne, nie uważasz?
Jeśli twoich rodziców stać na opłacenie ci studiów za granicą to wybór uzależniłbym od języka i związanych z nim planów na przyszłość a nie od miasta czy klimatu.
w Dani az prosza by przyjechac studiowac wlasnie po angielsku i daja stypendia na utrzymanie sie i jest duzo latwiej znalezc prace dla studenta na nie wielki etata 10 eu za godzine
http://www.studiawdanii.info.pl/szkoly-i-uniwersytety-w-danii/szkoly-i-uniwersytety-w-aalborg/university-college-northern-denmark-ucn/
To, że nie ma możliwości studiować w Barcelonie bez znajomości katalońskiego jest grubo przesadzone. Wiem, bo sama tu studiuje(oczywiście nie jako erasmus). Niektóre przedmioty są wykładane po katalońsku i jakoś zdałam sesję bez poprawek. Wszystkie egzaminy można zdawać po hiszpańsku. Przyjechałam z zerową znajomością katalońskiego i jak widać da się:). Koszty niestety wzrosły(ok.14[tel]e/rok).
Pozdrawiam
edytowany przez pina91: 19 mar 2013
A na jakiej uczelni studiujesz, Pina? Wydaje mi sie ze to zalezy od konkretnego Uniwersytetu i kierunku. Ja studiowalam na Autonomicznym i nie byloby szans bez katalonskiego - 3 z 5 przedmiotow mialam wykladane po katalonsku, w tym literature katalonska i wszystkie egzaminy, wypracowania, rozprawki potrzebne na zajecia w jezyku katalonskim. Nie mowiac juz o tym, ze katalonski bardzo sie przydaje, jesli chcesz sobie znalezc jakichs znajomych :)

Chociaz znam ludzi ktorzy mieszkaja w Barcelonie od lat, skonczyli tam studia a katalonskiego nie znaja (rozumieja w miare ale sami nie bardzo potrafia sie wypowiedziec), wiec jak widac da sie, tylko trzeba zrobic naprawde dobry wywiad srodowiskowy, zeby nie obudzic sie pozniej z reka w nocniku na jakiejs uczelni i kierunku gdzie 3/4 zajec jest po katalonsku a koledzy z grupy patrza na kazdego przybysza z zagranicy jak na ufoludka ;)

Przy okazji katalonski jest bardzo czesto wymagany jesli chcesz tam gdzies pracowac, szczegolnie w uslugach. Na prace w hotelu, restauracji (nawet w McDonaldzie) nie ma co liczyc bez znajomosci katalonskiego. Na lotnisku warto probowac ale trzeba znac przynajmniej ze 3-4 jezyki dobrze,wtedy katalonski na poziomie 'rozumiem i potrafie trzy slowa odpowiedziec' wystarczy :)

Takze generalnie na Twoim miejscu, jesli nie pasjonuje cie konkretnie Katalonia, jej jezyk i kultura oraz nie masz na ten temat wiedzy to celowalabym raczej w Madryt. Lub inne regiony, gdzie ludzie posluguja sie tylko castellano.
Wielkie dzieki za wszystkie informacje ;) pina91,gdybys moglabys napisac na jakiej uczelni studiujesz bylabym wdzieczna. A jak sie Wam tam podoba, jakie wrazenia?
Orientujecie się może, jak to wygląda z progami punktowymi? Chcę studiować w Barcelonie (co prawda za rok, bo robię sobie rok przerwy, ale maturę pisze teraz zaraz ;0) iberystykę i moja nauczycielka hiszpańskiego powiedziała, że żeby się dostać trzeba mieć średnią ocen maturalnych 65% i że wystarczają same podstawy. Chyba, że idzie się na jakąś tam medycynę, to potrzeba biologię, itp. Moje pytanie brzmi, czy ktoś może to potwierdzić? Szukam i szukam w internecie i nigdzie nie mogę czegoś takiego znaleźć.
Studiuje na UB:). Co do UAB słyszałam, że niestety tam jest bardzo ciężko bez znajomości katalońskiego,ale jeśli jest autonomiczny to można się tego spodziewać:).
Co do samego języka katalońskiego i mieszkania w Barcelonie to przyznaję rację, że dla samego komfortu trzeba się go nauczyć. Wrażenia oczywiście niesamowite,kocham Barcelonę i nie chcę stąd się wyprowadzać:).
Co do studiowania iberystyki a raczej filologii hiszpańskiej bardzo łatwo się dostać. Jeśli chodzi o to jak musisz maturę zdać i jak przeliczają oceny to nie mam zielonego pojęcia jak oni w UNEDzie to przeliczają;d.
A tu przesyłam info jakie dostałam :
La Prueba de Acceso a la Universidad consta de dos partes:
- Fase General (obligatoria)
- Fase Específica (voluntaria) = Sirve para mejorar la calificación de la Fase General
Los alumnos que estudian en sistemas educativos de la Unión Europea pueden sustituir el examen de Fase General por la solicitud de la credencial de Acceso Directo de Unión Europea. Puede solicitar esta credencial a través de la siguiente página web, en el apartado SOLICITUD DE CREDENCIAL:
http://portal.uned.es/portal/page?_pageid=93,932663&_dad=portal&_schema=PORTAL
Deberá aportar la documentación indicada en el apartado DOCUMENTACIÓN REQUERIDAD, que en el caso de Polonia sería fotocopia compulsada del Título Swiadectwo Dojrzalosci acreditativo de haber aprobado el examen Nowa Matura y fotocopia compulsda de los certifidados de notas de los dos últimos cursos de la educación secundaria, así como una fotocopia de su documento de identidad, la hoja de inscripción y el pago correspondiente.

En el supuesto de tener que realizar el examen de Fase Específica, tendrá que matrícularse a la Prueba de Acceso a la Universidad a través del siguiente enlace, en el apartado MATRÍCULA POR INTERNET:
http://portal.uned.es/portal/page?_pageid=93,674429&_dad=portal&_schema=PORTAL
Una vez haya realizado la inscripción tendrá que enviar a esta Sección una fotocopia de su documento de identidad y la hoja de inscripción y el pago correspondiente.

Cualquier aclaración sobre el procedimiento de solicitud de credencial de Acceso Directo de Unión Europea debe dirigirse al Negociado de Acceso UE en el correo electrónico: [email] o los teléfonos: 91 398 74 69 / 91 398 95 54

Cualquier aclaración sobre la Prueba de Acceso a la Universidad debe dirigirse a esta Sección en los teléfonos y correo electrónico que figuran al pie de este correo.
Butek, na hispanidades (czegoś takiego jak iberystyka tutaj nie ma, ale są najprzeróżniejsze filologie oraz studia literatury) jest się łatwo dostać. Nie wiem dokładnie jak to jest przeliczane, bo to tajemnica UNEDu ;) ale z tego co zauważyłam to raczej oni nie rozróżniają matury podstawowej i rozszerzonej. Powiem ci może na moim przykładzie - zdawałam hiszpański jako jedyny przedmiot rozszerzony, oprócz tego same podstawy matematykę, polski, włoski i angielski. Najgorszy wynik 70% z matematyki, reszta powyżej, ale tylko podstawy :) W UNEDzie dostałam notę 9,1/10 (teraz jest bodajże /14) czyli kosmicznie dobrą jak na tak zwykłą maturkę. Startowałam na filologię hiszpańską + filologię katalońską i dostałam się bez najmniejszego problemu. Z tego co słyszałam UNED wystawia wysokie noty za polskie matury. Ja podejrzewam, że to właśnie przez to, że nie widzą większej różnicy między podstawą i rozszerzeniem. Z podstawy trzasnąć sobie 100% jest łatwo:)

Jak to dokładnie wygląda z UNEDem?
Najpierw musisz przetłumaczyć dokumenty na hiszpański - świadectwo maturalne i świadectwa końcowe ze wszystkich trzech lat. Robisz kserówki oryginałów i tłumaczeń (tłumaczenia niby chcą w oryginale ale kłóć się z kopiami bo to jest drogie a przecież może się jeszcze przydać ;)), musisz poświadczyć zgodność kopii z oryginałami w Ambasadzie hiszpańskiej w Warszawie (lub w którymkolwiek z centrów UNEDu w Hiszpanii). To wszystko + potwierdzenie zapłaty za certyfikat + resztę dokumentów które chcą wysyłasz do Madrytu, certyfikat dostaniesz pocztą.

No i tak, na pierwszą rekrutację na 100% nie zdążysz. Wyniki matur są zbyt późno, żebyś zdążyła to wszystko wysłać. Wiem, że w klasach dwujęzycznych w Krakowie czy w Katowicach zbierają większą liczbę chętnych na studia w Hiszpanii, szybko wszystko tłumaczą hurtem i wysyłają jednego reprezentanta całej grupy do Madrytu, który tam terroryzuje UNED ;) i podobno udaje im się uzyskać wszystkie noty na czas. Z drugiej strony, hispanidades etc to tak mało oblegane kierunki, że z reguły zostaje mnóstwo miejsc w drugiej rekrutacji, ryzyk fizyk :)

Kolejna sprawa o której musisz wiedzieć - do rekrutacji musisz dostarczyć credencial do konkretnej uczelni. Ja tego nie doczytałam i leciałam do Barcelony na wariata w ostatni dzień rekrutacji... Jeśli nie zobaczą twojego credenciala w konkretnej uczelni to nie uznają ci noty i automatycznie odpadasz z rekrutacji.

Pozdrowionka :)
Pina, masz rację, Autonomiczny jest ultra autonomiczny :) a niektóre profesoras szczycą się tym, że nie znają hiszpańskiego :) O tej uczelni można by mówić i mówić, to taki zamknięty światek a przybysze z zagranicy mają tam ciężkie życie. Raz byłam świadkiem sytuacji jak Włoch z Erasmusa został zgnojony przez profesorkę przy całej grupie. Biedak przyszedł na zajęcia z katalońskiego i został o coś zapytany, niestety nie zrozumiał pytania i grzecznie odpowiedział pani profesor, że on po katalońsku nie rozumie i czy mogłaby powtórzyć w castellano na co usłyszał, ze co on robi na zajęciach z katalońskiego skoro nie mówi po katalońsku (etc. etc. szyderczym tonem) i żeby wyszedł z auli. I już się więcej na tych zajęciach nie pojawił...

Inna dziwna sprawa to moja kochana pani profesor z lingwistyki, która mówiła tylko po katalońsku a do studentów z Erasmusa po angielsku w jakimkolwiek języku by nie zapytali :)
Hejka, czy te świadectwa z liceum mają jakiś szczególny wplyw ( domyslam sie, ze chodzi o obliczenie sredniej ;D ) na wyniki rekrutacji? Nie jest tak, że maturka na przede wszystkim?? :) Czy wymygana jest matura z hiszpanskiego, i na jakim poziomie ? Z gory dziekuję :)
Temat przeniesiony do archwium.